Lezingen
Voor verenigingen, scholen, kerkgenootschappen, maar ook op privé gelegenheden verzorg ik lezingen op het gebied van kunst en archeologie. Ook als je een lezing zoekt over een onderwerp dat hier niet staat - neem contact met mij op, want niet al mijn lezingen staan hier online.
Vrouwelijke schoonheid door de eeuwen heen

Schoonheid en verleiding zijn van alle tijden. Vrouwen besteden uren aan hun uiterlijk: de schoonheidssalon, kapper, nagelsalon en ontharingsklinieken, kleding en sieraden – ons uiterlijk houdt ons behoorlijk bezig. En dat is niet nieuw. Al vanaf de prehistorie speelt schoonheid een belangrijk rol.
Vrouwenportretten tonen het schoonheidsideaal van de periode en cultuur die ze heeft geproduceerd. Wat was de rol van schoonheid in verschillende culturen en wie bepaalt wat mooi is? Hoe keken verschillende culturen naar de mooie vrouw? En wat zeggen deze portretten over de vrouw en haar positie in de maatschappij?
Van prehistorische vrouwenbeelden via het oude Egypte, Griekenland, Rome en Byzantium worden portretten van bekend en minder bekende vrouwen, hun leven en uiterlijk besproken. Deze kunstwerken worden belicht door verhalen en anekdotes die het thema schoonheid belichten.
De lezing duurt 1 uur zonder pauze.
Vergoeding: 180 euro incl. btw en excl. reiskosten.
Foto: Wikimedia
De Dode Zeerollen in vogelvlucht

De Dode Zeerollen omvatten een collectie van ruim 900 handschriften in het Hebreeuws, Grieks en Aramees en dateren tussen de 3de eeuw voor de jaartelling tot de 1ste eeuw na de jaartelling. Verstopt in de grotten van de Judea-woestijn onthulden ze pas in de 20ste eeuw hun geheimen.
Onder de rollen zijn fragmenten van alle Oud-Testamentische boeken gevonden (behalve de rol Esther). Maar naast de heilige geschriften zijn ook Wijsheid teksten, Liturgische poëzie, Midrashim (uitleg van Bijbelse verzen) en Pesjarim (uitleg van Profetieën) gevonden. De meest geheimzinnig zijn de sektarische teksten. Deze behoorden tot een groep die zich de ‘Yachad’ ('samen' of 'uitverkoren') sekte noemde of ‘de zoons van Tzadok’ of ‘de zoons van het licht’.
Wat voor teksten zijn het? En in welk historische context kunnen wij ze plaatsen? Welke sekte heeft ze bewaard en waarom werden ze in de grotten verstopt?
In deze lezing worden deze en andere vragen beantwoordt. Er wordt gekeken naar de archeologische opgraving in Qumran; historische bronnen die over het Jodendom in de Oudheid vertellen; en een deel van de teksten in vertaling. Deze elementen bij elkaar vormen een beeld van de religieuze en maatschappelijke context van de tijd waarin de Rollen tot stand zijn gekomen.
De lezing duurt 1,5 uur met een pauze.
Vergoeding: 240 euro incl. incl. btw en excl. reiskosten.
Foto: Wikimedia
Pracht en praal van de Byzantijnse kerken

Toen de afgezanten van Vladimir II van Kiev een verslag deden van hun bezoek in de Hagia Sofia waren ze sprakeloos: ze voelden net alsof ze in de hemel waren. De goudglas mozaïeken in de Byzantijnse kerken maken tot de dag van vandaag enorme indruk op elk bezoeker. In deze lezing kijken wij naar de versiering van de Byzantijnse kerk vanaf de bescheiden vloermozaïeken van de Oudheid tot de beroemde kerken van Ravenna en de middeleeuwse topprojecten zoals het Kathedraal van San Marco in Venetië en de Capella Palatina in Palermo.
De lezing duurt 1,5 uur met een pauze.
Vergoeding: 240 euro incl. incl. btw en excl. reiskosten.
Foto: Wikimedia
Koning David in de Bijbel en in kunst

De figuur van David kent zoveel facetten dat het opsommen ervan een indrukwekkende lijst oplevert: hij was een herder, een strijder, een minnaar, een muzikant, de stichter van een dynastie, en zelfs de voorouder van de Messias. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij als inspiratie diende voor veel heersers die zich met hem wilden identificeren en hem in de kunst lieten vereeuwigen.
Toch is David, ondanks al zijn prestaties, ook een tragisch figuur. Deze lezing besteedt daarom evenveel aandacht aan zijn publieke optredens als aan zijn sombere privéleven.
De lezing duurt 1,5 uur met een pauze.
Vergoeding: 240 euro incl. incl. btw en excl. reiskosten.
Foto: Wikimedia